Komárom (Komárno)

A Duna-hídon átkelve Szlovákia legnagyobb magyar többségű városába értünk. Nem is csalódtunk abban a várakozásunkban, hogy itt ápolják a magyar emlékeket. És ez alól a Kossuthé sem kivétel! Komárom főterén (Klapka tér), a poliklinika épületén , 2002. december 8-a óta emléktábla figyelmeztet arra, hogy itt volt 1848-ban a Térparancsonkság. Kossuth október 19-én du. fél 2 körül érkezett hajón Esztergomból a városba, és látogatást tett sógoránál, Meszlényi Jenőnél, a térparancsnoknál. Október 21-én kb. fél 1-ig tartózkodott a városban, és további katonákat és ágyúkat toborzott az osztrák határnál állomásozó hadseregünknek. Második komáromi tartózkodására a vesztes schwechati csata után, november 6-7-én került sor, és ekkor már ebben az épületben, sógoránál szállt meg.

A téren álló Klapka-szobor sorsa vetekszik a Kossuth-szobrok kálváriájával. 1896. november 15-én avatták fel, itt, a városháza előtt. 1945-ben távolították el, és vitték az erődbe, ahonnan 1965-ben került a Tiszti Pavilon előtti parkba. Eredeti helyére 1990-ben kerülhetett vissza.

Mivel épp a Jókai-napok után voltunk a városban, a Múzeum udvarán felfigyeltünk a szépen felújított, igen bőségesen megkoszorúzott, 1937-es Jókai szoborra , amely "csak" 1946-52 között volt "kényszerszabadságon".

Ugyancsak nagy örömmel vettük észre, hogy 1993-ban a Komáromban többször is megfordult "legnagyobb magyar" is méltó emléktáblát kapott.

Végül elsétáltunk a magyar katonai dicsőség egyik legjelentősebb emlékművéhez, a komáromi várhoz. A török időkben emelt várat a XIX. században építették ki Közép-Európa egyik legjelentősebb (a mai magyar oldalra is átnyúló) erődrendszerévé. A Kőszűz emlékeztet rá, hogy ostrommal soha nem vették be a várat (1849-ben sem, mikor a világosi fegyverletétel után Klapka György vezetésével még október 2-ig tartott ki, így védői szabad elvonulást és menlevelet kaptak az ostrom elhúzódása miatt aggódó osztrákoktól). Az erődben 1968 után szovjet katonaság állomásozott, és még most sincs látogatható állapotban. A mi szempontunkból azért lett volna fontos bejutni, mert első komáromi útja idején Kossuth itt szállt meg.

A kocsihoz visszagyalogolván egy nagyon újnak tűnő szobrot is felfedeztünk, amely azt az V. (Utószülött) László királyt ábrázolja, aki 1440-ben itt született. Akkoriban egy ideig Komáromban őrizték a Visegrádról, az újszülött megkoronázása céljából elrabolt Szent Koronát is.
Komáromi [Képek]

 
...    1    2    3    4    ...